Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du vilka frågor Folkinitiativets Erik Qvist och Maria Mattsson vill driva – och om det nya partiet i Arjeplog tillhör vänster- eller högerfalangen. Foto: Erica Larsson/SVT

Helt nytt parti erövrade sex mandat i Arjeplog

Uppdaterad
Publicerad

Det nya partiet Folkinitiativet Arjeplog gick till val med huvudfrågan: riv kommunens beslut att lägga ned Hornavanskolan. En fråga som visade sig locka många väljare i kommunvalet 2022.

Läraren Maria Mattsson som är ordförande i det nya partiet hade på känn att många skulle rösta på Folkinitiativet. Men hon blev ändå lite tagen av antalet röster som kom in.

– Det blev så mycket bättre än vad vi kunde hoppas på. Att det blev såhär många mandat kunde vi aldrig gissa. Vi är jätteglada över arjeplogarnas förtroende och förstod när vi pratade med folk på stan att de vill ha en förändring, säger Mattsson.

Så ska mandaten användas

Hur ska ni använda era sex mandat?

– Vi kommer fortsätta se över möjligheterna att driva en gymnasieskola på orten. En skola på alla nivåer är en förutsättning för att skapa ett attraktivt samhälle.

Saknar opposition i dagsläget

Partiet har målsättningen att arbeta för skola och utbildning på orten, genom att söka ett brett samarbete.

– Vi har ju ingen majoritet och då måste man kompromissa. Skolfrågan är viktig för oss för vi tror att den lägger grunden för så många andra frågor. Så vi måste sträcka ut vår hand och tänka brett, säger Maria Mattsson.

”Tre partier som lyder ett fjärde”

Varför behövde ni starta ett nytt parti, kunde ni inte ha engagerat er i befintliga partier?

– Det finns ingen opposition i Arjeplog i dagsläget. Det är tre partier som lyder ett fjärde. Så har det varit i jättemånga år och nu fick det vara nog, säger Erik Qvist, andranamn på partiets vallista.

Står de till vänster eller höger?

Finns det inte en risk att ni bara blir ett enfrågeparti?

– Nej, ingen risk för det och vi har redan börjat titta på andra frågor. Skulle vi vara var ett enfrågeparti har vi inget här att göra, säger Maria Mattsson.

I videon hör du vilka andra frågor det nya partiet vill driva – och om de tillhör vänster- eller högerfalangen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.