Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du 18-åriga Sascha Lango som startade skolupproret och ritade om den politiska kartan i Arjeplog. Foto: Erica Larsson/SVT

Sascha startade skolupproret – ritade om politiska kartan i Arjeplog

Uppdaterad
Publicerad

Sascha Lango och Ebba Lundberg Sixtensson går sista året på Arjeplogs enda gymnasieskola. Skolan som politikerna beslutat att lägga ned. Nu hoppas båda att beslutet ändras när det nya partiet Folkinitiativet får sex mandat i kommunfullmäktige.

Sascha Lango går sista året på naturvetenskapliga programmet i Arjeplog. Hon var den som startade hela skolupproret genom en namninsamling. Efter det tog det nya partiet Folkinitiativet vid och drev hennes fråga vidare och har nu sex mandat i kommunen efter valet.

– Jag tog det initiativet för det var ingen annan som gjorde det, säger Sascha Lango.

Hoppas – men tror det blir svårt

Frågan är oerhört viktig även för eleven Ebba Lundberg Sixtensson som går sista året på samhällsvetenskapliga programmet. Men hon är osäker på om nedläggningsbeslutet kommer att ändras, trots att det nu finns ett parti som särskilt driver den frågan.

– Det är ju svårt nu att få tillbaka skolan när beslutet redan har tagits, säger hon.

I videon hör du varför avgångseleverna vill ha kvar Arjeplogs gymnasium till varje pris.

Foto: SVT Grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.