• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör mer om SVT:s nya satsning på ett fördjupande nyhetsprogram på samiska i videon ovan. Foto: Thommy Johansson/SVT

SVT satsar på nytt fördjupande program på samiska i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

På lördag smäller det. Då är det nämligen dags för SVT:s nya satsning på ett fördjupande program på samiska.

– ”15 minuter från Sápmi” ger oss möjlighet att fördjupa oss i aktuella ämnen, säger Linda Hermansson, t f redaktionschef på SVT Sápmi.

Under våren är det återigen dags för sametingsvalet. Den här gången kan alla intresserade följa valet på ett mer djupgående sätt än tidigare.

Anledningen är SVT:s ny satsning på ett fördjupande program på samiska, och i vår ligger programmets fokus på valet i maj.

Fullt fart på inspelningsplatsen

När SVT Norrbotten besöker inspelningsplatsen, som sker på den samiska nyhetsredaktionen Ođđasat i Kiruna, är det full fart. Programmet fjärrstyrs och bildproduceras från Malmö.

– I programmet pratar vi om samiska språkets framtid. En Novus-undersökning, på uppdrag av Sameradion och SVT Sápmi inför sametingsvalet, visar att en tredjedel av väljarna tycker att samiska språket är den viktigaste valfrågan, säger programledaren Anncatrin Stenberg Partapuoli.

SVT Sápmi blir digitalt

Premiärprogrammet sänds på lördag i SVT2 och kommer även finnas på SVT play. För första gången någonsin kommer även SVT Sápmi bli digitalt. Idag finns nyhetssajten SVT Ođđasat som delar hemsida med Sameradion, men nu ska alltså detta utvecklas och breddas.

– Det här ger oss möjligheten att både fördjupa oss, men också kunna ge aktuella nyheter och då med den rörliga bilden i fokus, säger t f redaktionschef på SVT Sápmi Linda Hermansson.

Se hur det såg ut från inspelningsplatsen av ”15 minuter från Sápmi” i videon ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer