Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sätt LKAB på börsen” – i klippet hör du nationalekonom Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi argumentera för detta. Foto: Henrik Montgomery/TT/Lisa Hallgren/TT

Nytt utspel från Hybrit-kritiker – vill börsnotera LKAB

Publicerad

Ekonomerna Magnus Henrekson och David Sundén har i flera rapporter kritiserat LKAB:s satsning på att tillverka järnsvamp i Hybritprojektet. Nu föreslår de att regeringen börsnoterar det statliga gruvbolaget.

Det är i en insändare i Dagens industri som ekonomerna gör utspelet.

En börsnotering av helstatliga LKAB skulle enligt duon ge marknaden tillfälle att bedöma Hybritprojektet.

Industriboomen i norr

”Riskerna är mycket stora”

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, och David Sundén, ekonomie doktor, tror att marknaden skulle göra samma bedömning som de själva redan har gjort.

”I korthet är vår kritik att marknads- och teknikriskerna är mycket stora, möjligheterna till lönsamhet små och att elen blir så dyr att projektet blir olönsamt om det realiseras”, skriver de i insändaren.

”Missar helheten”

LKAB har å sin sida svarat att projektet bygger på affärsmässiga grunder, att det finns en efterfrågan på det fossilfria stålet som blir slutprodukten och att det är större ekonomiska risker att inte göra omställningen.

– De missar ju helheten i det här. För oss att stå stilla och inte göra något finns inte, sade LKAB:s kommunikationsdirektör i Rapport den 8 november 2023.

I klippet utvecklar professor Henrekson kritiken mot Hybritprojketet och förslaget om att börsnotera LKAB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet