ÖB Micael Bydén och Generalmajor Anders Brännström. Foto: TT

Efter petningen av Brännström – facket kräver skadestånd

Publicerad

Nu kräver officersförbundet en halv miljon kronor i skadestånd för att förre Luleåbon och generalmajoren Anders Brännström blivit avskedad av ÖB utan giltiga skäl.

Anders Brännström är en frispråkig och populär militär chef som inte tvekat att uttala sig om Sveriges bristande försvarsförmåga och att kriget kan komma inom några år. Han var tidigare arméchef och vid årsskiftet presenterades han som chef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning.

Allt det förändrades under ett möte med Micael Bydén i februari. Anders Brännström fick då veta att han inte längre skulle vara chef för totalförsvarsavdelningen och inte sitta i ledningsstaben. Han uppmanades även att gå i pension under sommaren.

– Det är en kränkande särbehandling av mig, sade Anders Brännström.

Men ÖB förnekar att han avskedat honom och att uppmaningen att han skulle pensionera sig bara var en personlig rekommendation. I de centrala handlingarna skriver OB att ”det har inte varit någon disciplinär bestraffning av Anders Brännström”.

En halv miljon kronor

Nu har officersförbundet kallat till centrala förhandlingar med militärledningen och facket kräver att Anders Brännström ska få tillbaka jobbet.Dessutom kräver facket 500.000 kronor i skadestånd för felaktigt avskedande, brott mot förfaringsreglerna i anställningskyddslagen, uppmaningen att gå i pension och för brott mot repressalieförbudet i grundlagen om yttrandefrihet. 

-  Som vi förstår det är det enda anledningen till att Anders Brännström inte fick behålla jobbet att han uttalat sig i media och det tycker vi är helt fel, säger Peter Löfvendahl, officersförbundets förbundsdirektör.

”Alltför kraftfull självbild”

Nu blir det förhandlingar med militärledningen och arbetsgivarverket. Frågan om ÖB:s agerande kan till slut få avgöras i arbetsdomstolen.

– De har inte följt gällande regler och hanterat Anders Brännström helt felaktigt. En halv miljon kronor i skadestånd är mycket pengar, men det är ett rimligt krav med tanke på vad vår medlem fått utstå, säger Peter Löfvendahl.

Försvarsmakten hänvisar till gamla utredningar om den förre Luleåbon och generalmajoren. I de centrala handlingarna skriver de att ”en uppfattning som framkom var att Brännström har en alltför kraftfull självbild.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.