”Försvarsmaktens uppgift är att försvara Sverige och den svenska demokratin. I detta inkluderas också allas rätt att uttrycka sig fritt” skriver Försvarsmakten på sin hemsida. Foto: TT/Skärmdump

Högt uppsatta militärer kritiska till ÖB:s petning

Uppdaterad
Publicerad

ÖB:s beslut rimmar illa med Försvarsmaktens yttrandefrihetspolicy, det menar högt uppsatta personer inom Försvarsmakten.
– Han sätter munkavel på hela organisationen samtidigt som man talar om att vi ska vara försvarare av det fria ordet, säger en överstelöjtnant till SVT Nyheter.

ÖB:s beslut om att peta generalmajor Anders Brännström från sin post har väckt stark kritik. I flöden på sociala medier har flera personer inom Försvarsmakten kommenterat det som beskrivs som en rådande tystnadskultur inom myndigheten.

En överstelöjtnant som vill vara anonym säger till SVT Nyheter att ÖB:s beslut är intressant.

– Han sätter munkavel på hela organisationen samtidigt som man talar om att vi ska vara försvarare av det fria ordet.

– Jag finner att det som verkar ha hänt är märkligt, säger en annan överste som också vill vara anonym till SVT Nyheter.

”Värnar om fria ordet”

I höstas publicerades ett inlägg på Försvarsmaktens blogg där det stod så här:

”Försvarsmaktens uppgift är att försvara Sverige och den svenska demokratin. I detta inkluderas också allas rätt att uttrycka sig fritt. Vi står fast vid och värnar om att även anställda inom Försvarsmakten ska kunna uttrycka sin fria mening förutsatt att den inte strider mot Försvarsmaktens värdegrund (…) Som anställd i Försvarsmakten ska man värna om det fria ordet, inte hindra det”.

Petades från post

Tidigare i veckan beslutade ÖB Micael Bydén att flytta generalmajor Anders Brännström från sin tjänst som chef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning.

Brännström har i en intervju med DN sagt att han tror att beskedet är kopplats till hans uttalanden i DN och debattartikeln han skrev i SvD.

Kritiseras starkt

I en tidigare intervju med DN sa Mikael Oscarsson (KD) ledamot av försvarsberedningen och försvarsutskottet att ÖB:s agerande är häpnandsväckande.

– Att få sparken för att säga något som är sant, det är ju häpnadsväckande, sa han till DN.

I samma intervju är även Allan Widman (L), ordförande i försvarsutskottet kritisk till ÖB:s beslut.

– Jag tycker att de officerare inom Försvarsmakten som ställer sig upp och har en åsikt, att de förtjänar respekt, säger Allan Widman (L), ordförande i försvarsutskottet i en tidigare intervju med DN.

Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth vill inte kommentera kritiken utan hänvisar till ett nytt inlägg på myndighetens blogg, där det bland annat står att:

”Överbefälhavarens samlade skäl för beslutet har delgivits Anders Brännström men är inget som i nuläget kommer att kommuniceras i någon bredare krets.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer