ÖB Micael Bydén Foto: TT

ÖB petar generalmajor från hög tjänst

Uppdaterad
Publicerad
Generalmajor Anders Brännström flyttas från sin tjänst sedan han kritiserat försvaret i en tidningsartikel.

I en intervju i Dagens Nyheter sade Brännström bland annat att många förband saknar möjlighet att öva sina soldater och att materielbrist leder till att vissa förband inte kan upprätthålla önskad krigsduglighet. Även i en debattartikel i Svenska Dagbladet har Brännström tillsammans med två ledamöter i Krigsvetenskapsakademien framfört kritik mot försvaret.

Brännström, som bland annat varit chef för armén, kallades på fredagen till överbefälhavare Micael Bydén.

– Där fick jag veta att jag sparkas som chef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning där jag från och med årsskiftet arbetat med bland annat hållbarhetsfrågor och ledningsfrågor, säger han till DN.

Enligt Brännström råder det ingen tvekan om varför han petas från tjänsten.

– Det var på grund av uttalandena i DN och debattartikeln. Det var väldigt tydligt.

ÖB: ”En förtroendefråga”

ÖB Micael Bydén kommenterar beskedet i ett blogginlägg på Försvarsmaktens hemsida.

”Generalmajor Anders Brännström leder idag arbetet med att planera den internationella övningen Viking 18”, skriver Bydén.

”Han kommer inte att få jobbet som chef för Högkvarterets totalförsvarsavdelning. Anledningen till det är en förtroendefråga. Min uppfattning är att Anders Brännström inte är lämplig för den befattningen.”

”Det finns en historik kring händelser som vi har haft anledning att diskutera. Detta ligger till grund för mitt beslut.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer