Oenighet kring Bergwalls vård

Publicerad

Tidigare seriemordsdömde Sture Bergwall och Säters sjukhus är inte överens. Säter vill att den rättspsykiatriska vården av Bergwall fortsätter. Själv tycker han inte att den behövs.

Den 19 mars stod det klart att tvångsvården av Sture Bergwall skulle upphöra. Sommaren året innan hade han friats från alla de mord han tidigare dömts för och efter diverse turer fram och tillbaka, där rättspsykiatrin vid Säter först var emot det, tyckte plötsligt parterna samma sak: den rättspsykiatriska tvångsvården av Bergwall kunde övergå till vård i öppen form. Bergwall släpptes ut.

Nu, när vården ska omprövas ett halvår senare, vill Bergwall att den upphör helt.

-Vår uppfattning är att det inte föreligger något behov. Sture har klarat sig utan vård under den här perioden, sade hans advokat Thomas Olsson till TT i en intervju som gjordes redan förra veckan.

Men Säter tycker annorlunda. I det dokument som lämnats in till förvaltningsrätten i Falun förordar man att kontakten med öppenvården, kommunala stödinsatser och regelbundna provtagningar stegvis ska minskas under ytterligare ett halvår. Först därefter kan man diskutera en eventuell utskrivning.

Såväl Thomas Olsson som överläkare Vladislav Ruchkin vid Säter tycker att Bergwall klarat tiden i frihet bra.

Målet kommer att prövas i förvaltningsrätten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.