Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det rådde oenighet kring nya gatunamn i Kiruna – hör politikerna om det i klippet. Foto: SVT

Oenighet i Kiruna kring gatunamn på samiska och meänkieli

Uppdaterad
Publicerad

Gator i nya Kiruna kommer att få namn på samiska, meänkieli och finska. Det beslutade kommunstyrelsen i Kiruna under tisdagen – trots varningar från polis och larmpersonal.

Det fanns ett antal förslag som kommunstyrelsen hade att ta ställning till. Bland annat handlade det om i fall gatunamnen skulle få ett hybridnamn med ett efterled i form av ”gata” eller ”väg” på svenska.

Alternativet var gatunamn helt på minoritetsspråk med efterledet ”luodda” eller ”geaidnu” på samiska och ”tie” på finska och meänkieli.

Kommunstyrelsen valde det sistnämnda.

Larmpersonal har varnat

Detta trots att myndigheter som polis och larmpersonal har varnat för att det kan bli problem vid akuta händelser.

Det var huvudorsaken till att bland annat Moderaterna röstade för att gatunamnen ska vara på svenska.

– Gatunamnen handlar om säkerhet i första hand, så då får man sätta identitetspolitiken åt sidan, säger Stefan Sydberg (M).

Åsa Larsson Blind från Samelistan menar att man får anpassa namnen så att det inte blir svårare än nödvändigt.

Inte klart vad namnen blir

Beslutet i kommunstyrelsen handlade om en princip, vad de faktiska gatunamnen blir är något som kommunen kommer börja arbeta med.

Det handlar om att förbereda för att kunna registrera aktuella gatunamnen på svenska och alla tre minoritetsspråken vid Lantmäteriet. Det vill säga, ett gatunamn som skyltas på samiska ska även få en parallell officiell registrering på svenska, finska och meänkieli – och det är inte möjligt i dag.

Hör de oeniga politikerna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.