Forskaren: ”Journalistisk närvaro gör att människor får ansikten”

Uppdaterad
Publicerad

När SVT öppnar sin redaktion i Arvidsjaur som ska bevaka Norrbottens södra och Västerbottens norra inland gynnar det tv-tittarna generellt, och de får också en bredare bild av vad regionen innehåller, menar en medieforskare SVT talat med.

– Det blir inte bara kusten utan även att inlandet syns mer. Men också att de som bor i regionen med en ökad bevakning kan få veta mer om frågor som kan påverka dem, menar Jesper Enbom, lektor i medie- och kommunikationskunskap vid universitetet i Umeå.

Nationell spridning

Han anser också att nyheter från Norrbottens och Västerbottens inland kan spridas nationellt när det finns en fast bevakning av områdena.

– Det finns en tendens att det bara blir fokus på vissa platser i landet och det här kan ge en bredare bild.

Ökad bevakning

I SVT:s nya sändningstillstånd som gäller från och med i år anges att bevakningen av glest bevakade områden bör stärkas. Det är ett bra krav på SVT som ju finansieras via avgifter som i stort sett alla är med och betalar, menar Enbom.

– Det har ju framgått av Medieutredningen att det är en bristande bevakning inte minst av norra Sveriges inland. Jag tycker det är naturligt att det här kravet på public service blivit starkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.