Regeringens nationella samordnare Anna Carstedt besökte Luleå under onsdagen. Foto: SVT

Ökad högerextrem aktivitet i Norrbotten

Publicerad

Den våldsbejakande extremismen i Norrbotten ökar enligt SÄPO. Idag samlades olika myndigheter från länet för att organisera sig bättre mot företeelsen.

Våldsbejakande extremism är när någon är beredd att ta till våld för att på så vis politiskt påverka ett demokratiskt samhälle.

Det kan till exempel handla om nazister, återvändare från IS eller vänsterextremister. Det kan också vara högerextrema återvändare från till exempel Ukraina.

Ökad högerextrem aktivitet

Regeringen utsåg för några år sedan Anna Carlstedt till nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism och idag besökte hon Luleå i samband med konferensen.

– Det finns en ökad aktivitet när det gäller högerextremistiska organisationer i Norrbotten, säger Anna Carlstedt. De har manifestationer och visar sig på olika sätt och också utövar också hot och hat mot människor som jobbar med de här frågorna. Till exempel politiker och journalister, tjänstemän och så vidare.

– Enligt våra uppgifter från SÄPO så finns också en ökad aktivitet generellt över landet när det gäller våldsbejakande extremistisk islamistisk miljö, men det kan inte jag säga precis hur det ser ut i Norrbotten.

Kritik mot kommunerna

Tidigare har det framförts kritik mot kommunernas handlingsplaner mot våldsbejakande extremism.

På mötet idag fanns representanter från sju av länets kommuner tillsammans med andra myndigheter.

De har uppdraget att göra en lägesbeskriving och en handlingsplan och till deras hjälp finns sedan ett halvår tillbaka Länsstyrelsens brottsförebyggande samordnare.

– De har du kommit olika långt, säger Mats Burman, brotssförebyggande samordnare, vi har faktiskt flera flera kommuner som gjort en lägesbild och även en handlingsplan. Det tycker jag är väldigt bra.

Nationellt centrum öppnas

Och vid årsskiftet slutar Anna Carlstedt som nationell samordnare. Istället tar regeringen ett steg till och öppnar ett helt nytt nationellt centrum mot våldsbejakande extremism. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har fått i uppdrag starta centret som kommer att finnas i anslutning till BRÅ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.