Foto: Pär Bäckström/TT & Randi Gitz-Johansen/SVT.

Ökande motsättningar vid finska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

De hopväxta städerna Haparanda och Torneå har ett väl utvecklat samarbete trots att de ligger i två olika länder. Men nu när gränsen är stängd har samarbete förbytts i misstänksamhet.

För människor längs gränsen i nordöstra Sverige har det har varit självklart att färdas obehindrat fram och tillbaka till vänner, arbete eller för att handla. Det har kallats för världens fredligaste gräns och det finns till och med ett eget ord i Tornedalen för kärlek över gränsen: poikkinainti, som betyder tvärgifte.

Ett långt samarbete har lett till att de har gemensam språkskola, avloppsreningsanläggning, fjärrvärme, resecentrum, museum, räddningstjänst och fritidsanläggningar.

Så kom pandemin och Finland stängde gränsen, medan Sverige behöll sin öppen.

Finländarna har fri passage

Medan finländarna obehindrat fortsätter att komma till Sverige för att shoppa och köpa snus så är reglerna mycket hårdare för svenskar att komma in i Finland. På båda sidor om gränsen upplever befolkningen nu ökade motsättningar.

– Känslan av att något så naturligt som att ta en tur till Finland har tagits ifrån mig, säger Kerstin Hedlund. Jag är en produkt av poikkinaintu och jag känner att hälften av mig stulits.

Badhuset torrlagt

Haparanda badhus står torrlagt och stängt på obestämd tid. Det är mögel i taket och det gick ju att bada i Tornio på finska sidan. För samarbetet var väl utvecklat och busstransporter till badet i Torneå redan bokade. Nu är läget bekymmersamt.

-När det blir en sådan här konflikt som har uppstått på grund av politiska beslut någon annanstans då blir det mycket mer tungjobbat, säger Sven Tornberg (C) kommunalråd i Haparanda.

Gränshinderrådet har uppmärksammat

Sven-Erik Bucht (S) är Sveriges representant i Nordiska gränshinderrådet. Han har lyft frågan där.

De har bett de nordiska ministrarna att de ska utarbeta en strategi för att hantera den här typen av kriser.

– När pandemin är över så kommer stängslet som nu avdelar staden att tas bort, men det som satt sig i människors huvud, hatet och nationalismen, det blir svårare att få bort, säger Bucht.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.