Foto: SVT

Skarp kritik mot Finlands coronapolitik – ett hinder för fri rörlighet

Publicerad

Finland får skarp kritik för sina stängda gränser mot Sverige under coronapandemin. Det är förre landsbygdsministern och nu ledamoten i Nordiska ministerrådets Gränshinderråd Sven-Erik Bucht som menar att Finland borde ha en regional lösning för svenska Tornedalen.

– Jag har talat med finska ministrar och föreslagit att de ska ta fram en regional lösning för svenska Tornedalen. Svenska Tornedalen har betydligt lägre smittsamhet än i finska Tornedalen. Det är tummen ned för Helsingfors att man inte tar tag i det här och hittar en regional lösning, säger Sven-Erik Bucht.

Fri rörlighet satt på prov

Gränshinderrådet är ett politiskt organ under Nordiska ministerrådet som arbetar med att främja den fria rörligheten i Norden för både enskilda och företag.

Men den strikta finska coronapolitiken som stoppar svenskar att ta sig in i landet sätter den fria rörligheten på prov.

”Regeringarna har ett ansvar”

Vid gränsen mellan Haparanda och Torneå står finska gränsbevakningsstyrkan och kontrollerar in- och utpasserande till och från Finland.

– Man kan tänka så här att när det här är över öppnas gränserna och det blir fritt att åka över igen. Men det där som gror, hatet, misstänksamheten och nationalismen kan bli svårt att tvätta bort. Och det här har regeringarna i de nordiska länderna ett ansvar för och inte minst regeringen i Helsingfors, menar Sven-Erik Bucht.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet