Här stoppar en finsk gränskontrollant en yrkeschaufför vid gränsen mellan Haparanda och Torneå. Foto: Linda Jones/SVT

Gränsen mot Sverige hålls fortfarande stängd

Uppdaterad
Publicerad

Finland öppnar sina gränser för resor från Norge, Island, Danmark, Estland, Lettland och Litauen, men gränsrestriktionerna gäller fortfarande för Sverige på grund av smittläget. Undantag görs för arbetspendling, för par som sällskapar över gränsen och för de som äger hus i Finland.

Finlands regering öppnar sina gränser från och med måndag för länder som anses ha coronaläget under kontroll och dit hör alltså inte Sverige.

Så kravallstaketen och den strikta kontrollen mellan Haparanda och Torneå kommer alltså att bli kvar.

Underlättar för par

Inrikesminister Maria Ohisalo (gröna) beklagar situationen för Sverige, men menar att smittläget i landet gör att gränsrestriktionerna inte kan hävas.

– Jag förstår att de som bor vid gränsen och har vant sig vid att åka över ofta tycker att det här är jobbigt, men vår plikt är att se till att våra finska medborgare inte smittas av covid-19 på grund av epedemisituationen i Sverige, säger hon.

Haparanda kommunalråd Sven Tornberg (C) är besviken över det finska beskedet. 

– Jag tycker att det är tråkigt, något annat kan man inte säga. Lite underlättar det väl, bland annat för par som sällskapar över gränsen, men det här är inte rätt sätt att begränsa smittspridningen eftersom de är möjligt för finska medborgare att åka över gränsen till Sverige. Då handlar det i stället om att hålla fysiskt avstånd, att tänka på hur man beter sig och att man är noga med hygienen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.