Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Sara Avander, samordnare mot mäns våld mot kvinnor vid länsstyrelsen i Norrbotten, om vad myndigheter behöver bli bättre på för att lösa problemet kring bortförda människor. Foto: Erica Larsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Högre myndighetskompetens hade räddat fler från att bli bortförda med tvång

Publicerad

Myndigheter i Norrbotten har ingen aning om hur många personer i länet som kan ha förts utomlands mot sin vilja – eftersom det saknas samverkan mellan olika yrkesverksamma som kommer i kontakt med ärendena. Samt att alla inte har kunskap och lärt sig mer om hur man kan nyttja den nya lagen om utreseförbud.

– Det är omöjligt för oss att säga någon siffra. Dels för att ärendena inte rubriceras på det sättet. Frågar man exempelvis polisen så får man ju bara svaret på antalet försunna personer i allmänhet, säger Sara Avander, samordnare mot mäns våld mot kvinnor vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Träffat utsatta tjejer

Sara Avander har själv varit i kontakt med tjejer i Norrbotten som varit oroliga för att de exempelvis ska giftas bort på en resa som familjen ska göra.

– Det kan handla om tjejer som varit i kontakt med skolan eller socialförvaltningen som nämnt att de ska resa utomlands med familjen men som inte fått några följdfrågor om det och då berättar de inte om sin oro. Här ser kompetensen så olika ut för om man inte ställer följdfrågor så får man oftast inga svar och då kanske man missar något allvarligt, säger hon.

Rädd för att ställa frågor

Sara Avander säger att det är vanligt att de yrkesverksamma, som kommer i kontakt med tjejer som riskerar att föras bort, oroar sig för att ställa frågor om hederrelaterat våld om det sedan skulle visa sig att att det inte var någon fara.

– Då brukar jag säga att om det visar sig i efterhand att det inte handlade om hedersrelaterat våld så är ju det jättebra. Man bör våga fråga så att man inte missar något som håller på att ske, säger hon.

I videon ovan berättar samordnaren Sara Avander om hur norrbottningarna kan bli bättre på att agera vid hedersrelaterat våld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer