Många kommuner brister i sin kompetens kring hedersrelaterat våld – i videon ovan hör du vilka utmaningar myndigheter och civilsamhället står inför. Foto: Erica Larsson/SVT

Många kommuner saknar rutiner kring hedersrelaterat våld

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas kompetens kring arbetet mot hedersrelaterat förtryck och våld i Norrbotten, enligt en nationell kartläggning. Detta samtidigt som kommunerna uppgett att de hade kännedom om hedersrelaterat våld i 150 ärenden.

– I vissa fall kan det handla om samma individer som man identifierat inom olika verksamheter, men så vill jag också tillägga att vi tror att det handlar om ett stort mörkertal, säger Annika Hellgren, jämställdhetshandläggare vid länsstyrelsen Norrbotten.

Många kommuner saknar rutiner

Länsstyrelsen i Östergötland genomförde en nationell kartläggning där en enkät skickades ut till Sveriges samtliga kommuner. Där framgick det att endast 9 procent av socialförvaltningarna i Norrbotten, samt endast 14 procent av skolförvaltningarna i länet, har rutiner för bortförda personer kopplat till hedersvåld.

– Det är kanske den mest anmärkningsvärda siffran i sammanställningen av enkäten när det gäller Norrbotten, säger Annika Hellgren.

De ska höja kompetensen kring hedersrelaterat våld

Förra året startades det regionala kompetensteamet Una upp vid länstyrelsen i Norrbotten för att höja kompetensen kring hedersrelaterat våld och förtryck bland yrkesverksamma i länet.

Vid Una ser man ett stort behov att öka kompetensen hos framförallt yrkesverksamma inom skola och socialtjänst men intresset för kompetenshöjning efterfrågas även i andra yrkesgrupper som polis, hälsa- och sjukvård, flyktingmottagning, integration, rättsväsendet samt länets kvinno- och tjejjourer.

I videon ovan hör du vilka utmaningar myndigheter och civilsamhället i Norrbotten står inför när det gäller hedersrelaterat våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.