Maria får ny chans att stanna

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket bekräftar nu att de ser över fallet med Maria Gevokiyan utifrån den nya lagstiftning som kom i somras. Ett besked om flickans framtid är att vänta under februari månad.

I somras kom den nya lagstiftningen som ska göra det lättare för barn att få uppehållstillstånd i Sverige.

Istället för synnerligen ömmande omständigheter med viss bevislättnad gäller nu särskilt ömmande omständigheter.

Utvisningen av Maria i Piteå

Maria som föddes i Sverige av armeniska föräldrar bor sedan en veckas ålder hos en fosterfamilj i Blåsmark. Men omfattas ändå av det utvisningsbeslut som hennes biologiska föräldrar har, trots att den snart treåriga flickan aldrig varit i Armenien. Men nu tittar alltså Migrationsverket på ärendet

Beslut om en månad

– Det stämmer, vi ser över ärendet utifrån den nya lagstiftningen. Jag kan dock inte säga nått om vilket beslut det kommer att landa i, säger Greger Malmström, enhetschef Migrationsverket Boden.

Om allt går som det ska så kommer Migrationsverket att ha ett beslut i frågan om ungefär fyra veckor. Det gäller då hela familjen Gevokiyan, det vill säga Maria och hennes biologiska föräldrar samt hennes biologiske bror. Även han är familjehemsplacerad i dagsläget då föräldrarna är för sjuka för att ta hand om barnen. För Marias fosterfamilj i Blåsmark är känslorna kluvna.

”Jag hoppas”

– Självklart är det positivt att de tittar på det utifrån den nya lagen. Det är ju det vi vill, men samtidigt så finns det ju en risk att de säger nej ändå. Det får bara inte hända, Migrationsverket har de här barnens framtid i sina händer, säger Marias fostermamma Lisa Marklund.

– Jag hoppas verkligen att de tar ett klokt beslut och låter dem stanna, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Maria i Piteå

Mer i ämnet