Foto: TT

”Olämpligt beteende” när officer sköt ihjäl räv med automatkarbin

Uppdaterad
Publicerad

En officer i Boden sköt ihjäl en räv med två automatkarbiner – sex skott avlossades – inför ögonen på en grupp civilanställda. Officeraren får nu en varning av Försvarsmaktens personalnämnd som anser att det var ett ”olämpligt beteende”.

Händelsen inträffade i september förra året när officeraren ledde en grundläggande soldatutbildning för civilanställda. När gruppen var framme vid skjutbanan upptäcktes en räv på området.

Räven stödde sig på tre ben och hade färgförändringar. Officeraren, som är en van jägare, tänkte att det var en skabbräv och att den kunde avlivas med stöd av jaktförordningen.

Sköt igen

Offceraren beordrade gruppen att stanna bakom hundrametersvallen på skjutbanan och vända sig om. Han tog sedan en Ak 5:a och sköt räven på ett avstånd om 30 meter. Räven träffades men sprang in i en angränsande skog och officeraren spårade upp räven och trodde att den var död. Men räven kom tillbaka till skjutbanan.

Officeraren tog då fram en annan automatkarbin och sköt räven med fem skott så att det inte rådde någon tvekan om att den var död.

Varnas

Försvarsmaktens personalnämnd skriver i sin motivering att Försvarsmaktens vapen och ammunition bara får användas för tjänstebruk och att dit inte hör att avliva djur. Även om offcerarens avsikt var att minska ett sjukt djurs lidande så är det enligt nämnden djupt olämpligt att avliva en räv inför civilanställda.

Disciplinpåföljden stannar vid en varning. Officeraren själv ångrar händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer