Foto: Förstämning på SSAB:s presskonferens

Avled efter krock med lok

Uppdaterad
Publicerad

En man omkom efter en olycka inne på SSAB:s område i Luleå. Det är den tredje dödsolyckan på kort tid. ”Det är för mycket” säger huvudskyddsombudet Lars Bergström.

Olyckan inträffade vid 22.30 på måndagskvällen. Enligt de första uppgifterna hade en truck och ett lok kolliderat inne på SSAB:s område.

Truckföraren, en 53-årig man, skadades och fördes till Sunderby sjukhus. Lokföraren klarade sig utan fysiska skador men chockades och fördes till sjukhus.

Arbetsplatsolyckor i Norrbotten

Strax efter 07.30 meddelade polisen att truckföraren avlidit.

– Läkarna kunde konstatera att han omkommit ganska omgående, säger Mikael Norén, länsvakthavande befäl vid Norrbottenspolisen till TT.

Olyckan har anmälts som brott mot arbetsmiljölagen och vållande till annans död.

– Den tekniska undersökningen av olycksplatsen har kommit i gång, säger Norén.

Arbetade som entrepenör

Lars Bergström, IF Metalls huvudskyddsombud på SSAB underrättades om olyckan under natten.

– Det vi vet är att den omkomne är en entreprenör som arbetade som truckförare inne på området. Han ska ha kolliderat med loket då han passerade en obevakad järnvägsövergång.

– Vi är bestörta över den djupt tragiska olyckan som inträffat. Truckföraren arbetade för en entreprenör som är engagerad i underhållsarbeten vid masugnen. Olyckan är helt oacceptabel och våra tankar går i första hand till den omkomnes familj. Vi tar det här mycket allvarligt, säger produktion och platschef Nils Edberg på SSAB i Luleå.

Från fackligt håll arbetar man nu med att försöka kartlägga vad som hänt.

”Händer för mycket”

Dödsolyckan är den tredje på kort tid som sker inne på SSAB:s område. I oktober förra året omkom två män som arbetade som entreprenörer då de dränktes i tjära vid koksverket. I november 2011 omkom en ung man på Nordkalks anläggning och hans arbetskamrat skadades svårt.

– Det är tragiskt, det finns inga ord… Jag har sagt det tidigare, man ska komma hem från jobbet, säger Lars Bergström och fortsätter:

– Det är för tidigt att säga så mycket men det händer för mycket.

Läs mer om arbetsplatsolyckor i Norrbotten här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsplatsolyckor i Norrbotten

Mer i ämnet