Minskad omsättning på småhus – men marginellt i Norrbotten Foto: SVT

Försäljningen av småhus minskar

Publicerad

Efter en stark uppgång på småhusmarknaden under årets första kvartal vänder nu trenden neråt. Under andra kvartalet minskade antalet sålda småhus i samtliga län, jämfört med samma period förra året. Minsta minskningen sker dock i Norrbotten och Jämtland.

Totalt i landet handlar det om en minskning på nio procent, enligt Lantmäteriet som ansvarar för det nationella fastighetsregistret.

Totalt såldes 12 482 småhus under andra kvartalet 2018 medan 13 761 såldes under andra kvartalet 2017.

– Under första kvartalet 2018 såg vi en uppgång av försäljningar jämfört med föregående år, eftersom många ville göra klart sin bostadsaffär innan amorteringskravet infördes. Nu ser vi en nedgång för samtliga län under andra kvartalet, vilket troligtvis är ett resultat av detta, säger Johan Bäckström, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

Marginell minskning i Norrbotten

Kronobergs län har största minskningen med hela 25 procent . I två län är minskningen minimal och det är i Norrbotten och Jämtland där antalet sålda småhus endast minskade med en procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer