Ola Haara, bosatt i Haparanda, saknar den öppna gränsen till Finland, men han anser att smittspirdningen nu är för stor i kommunen. Foto: Jiimmy Bäckström/SVT

Öppen eller stängd – gränsen är det stora samtalsämnet i Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

Haparandabon Ola Haara är van vid att ha en öppen gräns mellan Haparanda och Torneå, men han tror att den finska regeringen kommer att ta till tuffa åtgärder under veckan.

– Det är tråkigt, både för umgänget och för handeln, säger han.

Den finska regeringen vill skärpa restriktionerna vid gränsen och det kan bli frågan om att stänga gränsen igen och det är en fråga som de flesta gränsbor funderar över, före och emot.

– Vi ska ju vara försiktiga och inte ränna runt, säger Karin Karlander, bosatt i Haparanda. Foto: Jimmy Bäckström/SVT
Coronaviruset i Norrbotten

”Det är tråkigt”

Haparandabon Ola Haara tror att det kommer att bli tuffa tag.

– Jag tror att det kommer något åt det negativa hållet, men hur allvarligt det är får vi se. Kanske är det nödvändigt att göra något för pandemins skull. Vi har en stor smittspridning i kommunen just nu, men i förlängningen är det är tråkigt, både för umgänget och för alla affärer säger han.

Han tillhör de många invånare som vant sig vid och som uppskattar en öppen gräns mellan länderna.

– Det är som ingen gräns för oss som bor här. Vi åker hur som helst och vi vill gärna fortsätta med det, säger Ola Haara.

Hör fler Haparandabor i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet