Oppositionen dömer ut sparförslagen: ”Det är en mycket märklig politik”

Publicerad

Jokkmokks kommuns beslut att spara på lokaler i byarna är redan hårt kritiserat av oppositionen och de drabbade föreningarna.

– Pensionärerna i byarna ska inte sponsra kommunens dåliga ekonomi, säger gruppledaren Roland Boman (FJK).

Inriktningsbeslutet är fattat och ett flertal lokaler har pekats ut som sparobjekt där det handlar om full kostnadstäckning från föreningarnas sida eller kallställning, nedläggning och försäljning.

Men den politiska oppositionen i kommunen tänker inte gå med på de tuffa åtgärderna.

”En mycket märklig politik ”

Gruppledaren Roland Boman (FJK) menar att utredningen och beslutet visar att de ideella krafterna sköter mycket av verksamheten i byarna på ett mycket kostnadseffektivt sätt.

Som i Murjek, Porjus, Vuollerim och Porsi.

– Jag tycker att det är helt orimligt att de ideella krafterna i byarna, som i många fall är pensionärer, ska tvingas betala för att få utföra sitt frivilliga arbete, för det är det som kommunens inriktningsbeslut egentligen innebär. Så här kan vi inte ha det. Det är en mycket märklig politik, säger Roland Boman.

Förlorar goodwill

Vad säger du om att Jokkmokks-Jokkes museum hotas av nedläggning?

– Den ringa kostnad på 51.000 kronor per år som Jokkmokks-Jokkes museum har är ringa eller egentligen nästan ingenting alls. Speciellt inte om man jämför med den goodwill som bara namnet Jokkmokks-Jokke innebär för Jokkmokks kommun. Men det är lika galet att kallställa Murjeks hembygdsgård som serverar byns pensionärer dagliga luncher och även driver ett vandrarhem.

Roland Boman menar att det borde sparas i kommunens verksamhet istället för i byarna.

– Det man inte har tittat på är kostnaderna inom förvaltningarna. Det är ett jätteproblem, inte verksamheten i byarna som vi kan driva för 1 till 1,5 miljoner kronor per år. Nu har få fått svart på vitt att det inte handlar om några stora pengar i byarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.