Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Familjehem är granskade och godkända” – hör varför Inger Junkka (S) tillbakavisar anklagelserna i granskningen av LVU-härvan i Gällivare. Foto: Filip Hannu/SVT

Ordförande i Gällivare slår tillbaka mot rapporten: Stora felaktigheter

Publicerad

Sex LVU-ärenden har granskats i Gällivare och konsulten menar att inget av familjehemmen varit utredda och godkända. Ordföranden för socialnämnden slår dock tillbaka mot anklagelsen och undrar var konsulten hämtat fakta.

Det var förra veckan som rapporten efter LVU-granskningen i Gällivare fanns att läsa för förvaltningen och ansvariga politiker.

Förutom hård kritik mot förvaltningen riktar konsulten Anna-Riika Törrönen udden mot socialnämden och skriver:

LVU-härvan i Gällivare

”Av granskningen framkommer att inget av de familjehem som förekommer i granskningen har utretts och godkänts i enlighet med vad lagen föreskriver”.

Slår tillbaka

Ordföranden för socialnämden, Inger Junkka (S), menar att hon direkt när utredningen kom säkerställde att familjehemmen faktiskt är godkända.

Hon tillbakavisar nu anklagelserna och ifrågasätter vart konsulten fått information ifrån – vilket du hör mer om i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-härvan i Gällivare

Mer i ämnet