Mikael Kemi är kommunombud för Lärarnas riksförbund i Pajala. Foto: Hans Sternlund/SVT

Oro för nya besparingar på kritiserad skola

Uppdaterad
Publicerad

Lärarnas  riksförbund är orolig för att besparingar på Centralskolan i Pajala kan kasta tillbaka skolan i samma kaos som rådde förra vintern.

Förra vintern fick Centralskolan i Pajala tung kritik av Skolinspektionen som beskrev en skola i kaos. Myndigheten noterade dagliga bråk och konflikter på skolan, som har drygt 200 elever i årskurs 4–9. Situationen var så allvarlig att vissa elever inte vågade gå till skolan.

Efter satsningar från kommunen på bland annat fler behöriga lärare och en psykolog till elevhälsan har läget blivit bättre.

Samtidigt hotas skolan av nya besparingar. Trots att kommunstyrelsen gav skolorna i Pajala ett extra tillskott på 2,8 miljoner förra veckan visar prognosen för året på ett minus på 2,2 miljoner kronor.

Kommunens ombud oroad

Nu utreds en minskning av antalet elevassistenter och en stängning av elevfiket.

Mikael Kemi är kommunombud för Lärarnas riksförbund i Pajala och är orolig för vilka konsekvenser som besparingar kan leda till.

– Om man tar bort resurser är det risk för att vi hamnar i samma snurra som tidigare, säger han.

Ni hör honom i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.