Ambulanshelikopterns personal ska kunna undantas från reglerna om dygnsvila hoppas Region Norrbotten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Oro för patientsäkerheten i Norrbotten – vill undanta ambulanshelikoptern från dygnsvila

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten söker dispens så att personalen inom ambulanshelikoptern ska kunna undantas från dygnsviloreglerna.

Med nuvarande regler kan det bli svårt att klara patientsäkerheten, enligt regionen.

Regionstyrelsen har beslutat att ansöka om dispens för att kunna göra avsteg från Arbetsdirektivets dygnsviloregler när det gäller den luftburna ambulanssjukvården (reglerna ser du i faktarutan nedan).

”Det är nödvändigt för att regionen ska kunna säkerställa att länets medborgare har en god tillgänglighet till jämlik vård vad gäller akuta sjukvårdsinsatser via ambulanshelikoptern”, skriver regionen i sin ansökan.

Risk att inte hinna fram

Regionen hävdar att de nya reglerna för dygnsvila innebär fler personalbyten under dygnet och att det skapar onödig stilleståndstid.

Det i sin tur för med sig större risk att inte i tid nå fram till patienter som behöver akut vård när de befinner sig långt ifrån ett sjukhus.

De förändrade arbetstiderna har väckt en del protester bland vårdanställda och även massavhopp från ambulanspersonal i Norrbotten.

DET NYA ARBETSDIREKTIVET I KORTHET

Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.