Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Får otroligt stor påverkan” – hör chefen för ambulanssjukvården i Norrbotten, Stig Holmberg, som tagit emot flera uppsägningar från personalen. Foto: Filip Öhman/SVT/Arkiv

Massavhopp från ambulansen i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Många inom ambulanspersonalen i Norrbotten säger upp sig och värst är det i Gällivare där hälften redan beslutat sig för att gå.

Orsaken är förändrade arbetsvillkor.

– Det får otroligt stor påverkan på vår verksamhet, säger Stig Holmberg, verksamhetschef för ambulanssjukvård i regionen.

Orsaken bakom uppsägningarna är EU:s nya arbetstidsdirektiv som börjar gälla den 1 oktober och innebär att ambulanspersonalen inte längre kan arbeta dygnspass.

– Många är besvikna, men vi som arbetsgivare är ålagda att följa EU-direktivet, säger Stig Holmberg.

Pendlingen ställer till det

Att många säger upp sig är mest påtagligt i Gällivare, där personalstyrkan halverats, men problemet gäller alla de orter där personalen pendlar till jobbet.

– Vi har många medarbetare som bor på en ort och som jobbar på en annan och har väldigt långt till sitt arbete. Det blir dyrare att åka till jobbet. Lite förenklat kan man säga att man får åka till jobbet dubbelt så många gånger som man har gjort tidigare, säger Stig Holmberg.

I klippet hör du mer om läget för ambulanssjukvården i regionen.

DET NYA ARBETSDIREKTIVET I KORTHET

Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.