Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ordförande i Jägareförbundet Norrbotten berättar att det råder oro i jägarleden efter läckta uppgifterna om att samebyar kan få upplåta även älgjakten. Foto: SVT/TT

Oro i jägarleden efter läckta dokument – samebyarna kan få upplåta även älgjakten

Uppdaterad
Publicerad

Jurister i den så kallade Renmarksutredningen gör bedömningen att samebyar, som en följd av Girjasdomen, även kan få ta hand om upplåtelsen av älgjakten på statlig mark.

– Det här är en rejäl upphöjning av oron, säger Birgitta Isaksson, ordförande i Jägareförbundet Norrbotten.

Det är tidningen Svensk jakt som har tagit del av en promemoria som är skriven av Renmarksutredningens sekretariat.

Kommittén har uppdraget utreda vem som juridiskt har rätt att upplåta jakt och fiske på statens mark. I promemorian konstateras att samebyarna har goda utsikter att vinna i nya ”Girjasprocesser”.

Vill inte skilja på olika typer av jakt

Dessutom konstateras att det inte finns skäl att skilja på småviltsjakt och annan jakt när det handlar om upplåtelsen.

I ett debattinlägg i Svensk jakt konstaterar kommitténs ordförande Eric M Runesson att det är ett politiskt beslut ifall samebyarna ska få rätten att upplåta även älgjakt, men konstaterar också att de politiska besluten bör utgå från gällande rättsläge.

Hoppas på lösningar

I samma debattinlägg uppmanar han att de som eventuellt är arga på slutsatserna ska rikta ilskan mot honom och inte mot samer, samebyar eller Sametinget.

”Jag vill därför vara tydlig med att detta är mina rättsliga bedömningar som jurist, inte något samiskt påfund”, skriver han.

Birgitta Isaksson är ordförande i Jägareförbundet i Norrbotten. Hon är också med på Moderaternas lista till kommunfullmäktige i Kiruna. Hon hoppas att andra jurister kommer göra andra bedömningar än Renmarkskommittén.

– Det finns säkert jurister som kommer att tycka precis tvärtom, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet