SSR om läckan från renmarkskommittén: ”Skapar onödig polarisering”

Uppdaterad
Publicerad

Samebyarnas rätt att förvalta jakt ovan odlingsgränsen bör innefatta allt vilt – det sägs i ett arbetsmaterial från renmarkskommittén som kommit ut.

– Går det ut innan något är klart så väcker det en oro, men det finns en arbetsgång, säger Eric M Runesson,  ordförande i kommittén.

Renmarkskommitten är i full gång med att ta fram en ny renskötsellag, som ska ersätta den nuvarande rennäringslagen. Det är i samband med det arbetet som arbetsmaterial har kommit ut som säger att jakträtten bedöms som en helhet – som innefattar allt vilt, inte bara småviltsjakten. Det är något som Svensk jakt var först med att rapportera om.

Svenska samernas riksförbund ser en oro att den släppta promemorian kan öka polariseringen i framförallt Norrbotten och Västerbotten.

– Själva sakfrågan lägger vi oss inte i, det är utredningen som jobbar och vi får se hur det landar. Det är ju inget färdigt förslag vad jag förstår, och det är olyckligt att arbetsmaterial har kommit ut i media. Det saboterar hela processen och det skapar onödig polarisering, säger SSRs förbundsordförande Matti Blind Berg.

”Inte kunnat se att bruksrätten bara gäller en art”

Justitieråd Erik M Runesson är ordförande i renmarkskommittén. Han säger till SVT Sápmi att sekretariatet arbetar med ett stort material och deras arbete är att ge en riktig bild av rättsläget. Han svarar att de inte kunnat se att bruksrätten till marken kan identifieras till en viss art. Men trycker på att man ännu inte har något färdigt förslag.

– Går det ut innan något är klart, så väcker det en onödig oro, som kan vara obefogad. Jag vill undvika att det dras för tidiga slutsatser, innan arbetet är klart, säger Erik M Runesson.

Han är inte orolig för åsikter från olika håll och menar att sekretariatets arbete är att arbeta med rättsläget oavsett vad intressegrupper tycker.

– Vi försöker att vara transparenta och lägga ut material. Och man kan få ha synpunkter på vad vi gör och det hoppas och räknar vi med, men först efter att vi är klara.  Det finns en arbetsgång av förklarliga skäl. säger Runesson.

Hör Matti Blind Berg om att promemorian läckt ut i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.