Foto: Privat

Orolig förälder efter omledning av E4 i Kalix – rädd att släppa ut barnen

Publicerad

E4-bron över Kalix-älven har stängts akut och trafiken dirigeras om via trafikplatsen Åkroken och går genom byn Gammelgården. Fredrik Åström, boende i byn, är orolig över trafiken på vägen som går bara ett stenkast från familjens hus. 

Fredrik Åström bor tillsammans med sin sambo och deras barn i närheten av vägen trafiken från E4:an nu leds om via och beskriver situationen på vägen som kaosartad.  

– Det är bilar på både gågatan och vägen. När jag hämtade pojken från förskolan skulle folk köra på gågatan trots att jag gick där med pulka.

Oklart hur länge bron blir avstängd

Det var under torsdagseftermiddagen som bron över Kalix älv, i centrala Kalix, stängdes i båda riktningarna. Detta efter att dykare upptäckt att brofundamenten kan vara skadade.

Det är för tillfället oklart hur länge bron kommer att vara avstängd och trafiken ledas om genom Gammelgården, men Fredrik Åström tror inte att situationen på vägen genom byn kommer att bli bättre med tiden.

– Jag tror det kommer vara ett dagligt problem. Bilarna som kör över bron måste ju trots allt ta den här vägen.

Rädd att släppa ut barnen

För att göra vägen säkrare för gångtrafikanter tror Fredrik Åström att gågatan som går längs vägen skulle behöva avgränsas på något sätt. Som situationen sett ut under eftermiddagen är han rädd att släppa ut barnen.

– Vi har två nioåriga flickor som tar bussen varje morgon. Det kommer bli en extrem rädsla att vinka av dem.

Uppmanar boende att ge sig till tåls

På Trafikverket hoppas man att de under fredagen ska kunna ge besked för hur länge bron ska vara avstängd. Samtidigt uppmanar myndigheten boende i området att ge sig till tåls.

– Det finns ingen annan väg att leda om trafiken via. Vi hoppas också att trafikanterna kör enligt de regler som finns, säger Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer