Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Minea Ljungblad om hur det är att ta sig över den tungt trafikerade vägen mot Esrange i Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Här blockerar föräldrar och barn trafiken till rymdbasen i Kiruna

Publicerad

På onsdagsmorgonen protesterade föräldrar och barn mot den tunga trafiken som kör på vägen mot rymdbasen Esrange i Kiruna. Vägen stängdes av och polis fanns på plats.

Mellan klockan sju och åtta på morgonen samlades föräldrar och barn vid Paksuniemivägen som går mellan Jukkasjärvi och Esrange rymdbas, för att visa sin oro över trafiksituationen.

– Det är läskigt att cykla över vägen, tycker skoleleven Minea Ljungblad.

– Vi vill ha en gångbana här så att våra barn inte blir överkörda, säger föräldern Sandra Li Stridsberg, som också är initiativtagare till protesterna.

Esrange: ”Vi delar oron”

Med sina protester vill föräldrar och barn att deras oro uppmärksammas och att någonting görs åt situationen. Den tunga trafiken beror främst på det material som ska fraktas till raketuppskjutningsverksamheten vid Esrange.

– Vi delar oron. Det är en väg som är smal på sina håll och den är inte anpassad efter tung trafik. Men vi äger inte vägen, och har inga mandat till åtgärder. Vi kommer att föra en dialog med Trafikverket, vilket vi redan har börjat förbereda, säger Fredrik Björkenwall, kommunikationsansvarig vid Esrange.

Hoppas kommunen lyssnar

Sandra Li Stridsberg hoppas att protesterna ska ge resultat:

– Vi vill även markera mot kommunen som vill satsa 150 miljoner på verksamheten och det ställer vi oss helt emot om man inte åtgärdar den här vägen, men även staten som ägare till bolaget och Trafikverket.

Trafikverket: Inget planerat

SVT har pratat med Trafikverkets Bengt Olsson som säger att man inte har hört något från Esrange än. Det finns inte heller en länsplanering i dagsläget.

– Regeringen tilldelade en pott till olika vägprojekt i somras. Vilka projekt som ska drivas tas i samråd med kommunen, regionen och Trafikverket och just nu finns det inga tilldelade pengar eller planering gällande väg 875, säger Olsson.

Dagens protestaktion skedde under kontrollerade former. Initiativtagarna ansökte och fick beviljat tillstånd av polisen att hålla vägen stängd under en timme på onsdagsmorgonen.

I klippet ser du protesterna vid vägen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer