Charlotte Kalla och Hanna Öberg. Foto: SVT

OS-hjältarna ska hyllas på hemmaplan – med paltkalas

Uppdaterad
Publicerad

Efter OS-succén, nu ska Hanna Öberg, Charlotte Kalla och Anna Magnusson hyllas i Piteå – med ett paltkalas.

Den 28 mars bjuder Piteå kommun in till vad man i ett pressmeddelande kallar för ”paltkalas” på Rådhustorget i Piteå för att hylla OS-medaljörerna.

Det minst sagt ovanliga firandet har sin förklaring i att palt är starkt förknippat med staden och i folkmun brukar palt kallas för ”Piteås nationalrätt”.

– Vi vill hylla och tacka Anna, Hanna och Charlotte för deras fantastiska prestationer och all spänning, glädje och lycka som de bjöd på under OS. Vi är oerhört stolta och glada över våra OS-hjältinnor, säger Helena Stenberg kommunalråd i Piteå i ett pressmeddelande.

Skidskytten Hanna Öberg vann som bekant OS-guld på 15 kilometer individuell start och silver i lagstafetten tillsammans med Anna Magnusson. Både Öberg och Magnusson är från Piteå.

Charlotte Kalla tog ett OS-guld i 15 kilometer skiathlon och tre OS-silver i 10 kilometer fristil, 4x5 kilometers stafett och i sprintstafetten. Kalla är född i Tärendö men tävlar för Piteå Elit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.