Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kenth Eldebrink tog OS-brons i spjut i Los Angeles 1984. I dag timrar han en loge i Kalix som han hoppas få inviga med bastu när han fyller 70 år. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

OS-medaljörens maffiga loge i Kalix – oktagon av 200 timmerstockar

Uppdaterad
Publicerad

På Lappvikudden i Västanfors norr om Kalix håller den före detta OS-medaljören i spjut, Kenth Eldebrink, på att bygga en åttakantig loge. Den kommer att bli cirka 100 kvadratmeter stor och det går åt mycket virke – minst 200 timmerstockar.

Det storslagna bygget beräknas stå klart om två år. 

– När jag var fem år fick jag följa med min farfar som höll på att timra ett hus. Det jag fick vara med om gjorde stort intryck på mig. Jag fick prova på att hugga med yxa och stämjärn. Jag tyckte att det var så kul att jag bestämde mig för att jag också skulle bygga ett hus när jag blev stor, säger timmermannen Kenth Eldebrink. 

”Tänkte att jag skulle göra något rejält”

Det var för närmare fem år sedan som Kenth hittade den fantastiska platsen Lappvikudden intill Kalixälven och efter mycket förberedelser kom timringen igång i våras. 

– Jag tänkte att jag skulle göra något rejält och nu håller jag på att bygga en åttakantig loge. När byggnaden står klar ska den användas som fest- och konferenslokal, även andra aktiviteter kommer att hållas i logen, säger Eldebrink. 

Hoppas på invigning till 70-årsfirande

I dag är en fjärdel av timringen klar och om allt går enligt planerna så kommer den åttakantiga logen stå färdig år 2023. Då ska den flyttas 200 meter till Lappvikudden dit Kenth även ska flytta och sätta upp två timrade lador.

– Målet är att jag ska kunna fira min 70-årsdag med släkt och vänner i den åttakantiga logen och njuta av ett uppfriskande bastubad med dopp i Kalixälven.

Kenth Eldebrink i Kalix hoppas få inviga sin loge lagom till 70-årsdagen. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Fakta Kenth Eldebrink

Född 1955.

Före detta spjutkastare på elitnivå.

Främsta merit: OS-brons i Los Angeles 1984.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.