Personal som är ovaccinerad inom hemtjänsten i Arjeplogs kommun får göra andra arbetsuppgifter, berättar socialchefen Robert Cortinovis. Foto: SVT arkiv

Ovaccinerad personal omplaceras i Arjeplog

Uppdaterad
Publicerad

Arjeplogs kommun omplacerar ovaccinerad personal inom hemtjänsten, vilket Norrbottens Media är först med att rapportera.

– Vi har visserligen tagit beslutet i dag, men jag har inte mötts av några negativa reaktioner, säger socialchef Robert Cortinovis till SVT.

Genom att låta ovaccinerade som arbetar inom hemtjänsten göra sysslor som inte är vårdnära hoppas socialchefen att gamla och sköra ska skyddas från smittorisk.

– Folkhälsomyndigheten har varit tydlig med att vi arbetsgivare ska ta det fulla ansvaret och se till att de äldre får möta vaccinerad personal, säger

Coronaviruset i Norrbotten

Robert Cortinovis.

Inget register – men vet ändå

Den personal som är fast anställd inom äldreomsorgen i Arjeplog – cirka 100 anställda – är alla dubbelvaccinerade, men det gäller inte fullt ut inom hemtjänsten. Inom den verksamheten är 97 procent  dubbelvaccinerade, vilket Norrbottens Media var först med att rapportera.

–  Eftersom vi själva har utfört vaccinationerna i överenskommelse med Region Norrbotten så har vi väldigt bra koll på vilka som är vaccinerade, utan att vi för den skull har fört något register, säger Robert Cortinovis till SVT.

Andra arbetsuppgifter

Vad får ovaccinerade som arbetar inom hemtjänsten i Arjeplog göra efter beslutet?

– Mina enhetschefer tilldelar dem andra arbetsuppgifter tills vidare. Det kan vara administrativa uppgifter, schemaplanering, även städ, disk eller tvätt. Det som gäller nu är att personerna inte får jobba i nära vårdsituationer med de äldre, säger Robert Cortinovis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet