Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är fjällbesökarnas vanligaste misstag? Hör Per-Olov Wikberg från Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd berätta i klippet. Foto: SVT

Ovana fjällvandrare allt fler – här är vanligaste misstagen

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att semestra i fjällen fick ett uppsving i samband med pandemiåren – och en besöksgrupp som ökat starkt är nya och ovana besökare.

Drygt nio av tio av fjällens destinationsbolag uppger att antalet ovana besökare har ökat under de senaste fem åren. Det framgår av en ny undersökning som Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd har genomfört.

– Det blir allt fler nya och ganska ovana besökare som behöver mer hjälp och råd. Om man är förstagångsbesökare på fjällen kan det vara lätt att man inte utrustar sig på rätt sätt, säger samordnaren Per-Olov Wikberg.

Undersökningen visar även att nästan fyra av tio har upplevt en ökning av guidade turer. Nästan sex av tio erbjuder upplevelser som är särskilt inriktade på denna besöksgrupp, så kallade ”soft adventure”.

Hör Per-Olov Wikberg om fjällbesökarnas vanligaste misstag i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.