Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du varför Sune Nilsson, från Haparanda, är så entusiastisk över sitt bästa tips på budgetsemester. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Sunes bästa semestertips finns i Tornedalen: ”Här mår jag som en prins”

Uppdaterad
Publicerad

Sune Nilsson är som lyckligast när han går vandringleden i Armasjärvi i Tornedalen. Det är också det bästa och billigaste semestertips han vill bjuda andra på.

– Jag tycker att varenda norrbottning som tycker om att röra på sig och älskar den vackra naturen borde komma hit, säger han.

I tider av lågkonjunktur, stigande räntor och ökade kostnader bad vi på SVT om era bästa tips på hur man budgetsemestrar i Norrbotten. En som hörde av sig var Sune Nilsson från Haparanda som tipsade oss om vandringsleden i Armasjärvi.

Entusiastisk vandrare

Ett reportageteam från SVT fick följa med honom på en energisk vandring där han delade med sig av sin entusiasm för naturen i området. Han har vandrat på leden flera gånger sedan den skapades för tre år sedan.

– Det är hit jag kommer när jag vill fylla på energidepåerna. När jag behöver tanka mig och ladda batterierna, berättar Sune Nilsson.

Växlande natur

Leden har växlande natur, både stigar och traktorvägar samt spångar är delar av leden. Det finns även cykelled.

Något som är unikt, enligt Sune Nilsson, är de stora klapperstensfältet som inlandsisarna har skapat.

– Jag har aldrig sett så stora klapperstensfält som här, så bara det är värt ett besök.

Invigning i höst

Vandringsleden är under konstant utveckling då föreningen i Armasjärvi sätter ut nya spångar och markeringar.

Armasjärvileden förväntas vara helt klar till hösten då den ska ha invigning. Vandraren hoppas på att fler norrbottningar hittar hit då.

– Utsikten här är helt fantastisk, den är bedårande när man tar sitt kaffe och tittar ut mot sjön. Bättre än så kan det inte bli, säger Sune Nilsson.

I klippet hör du mer om varför Sune Nilsson vandrar Armasjärvileden.

Sune tipsar

  • Börja vandringen vid väg 99 nedanför Luppioberget.
  • Gå sex kilometer till Armasjärvi och sen gå tillbaka.
  • Uppe på berget finns grillplats och utsikt över Armasjärvisjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.