• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar miljömålssamordnaren Jörgen Naalisvaara om några av de hundra miljösatsningarna som har gjorts i Norrbotten. Foto: Erica Larsson/SVT

Norrbottningar engagerade i miljön – över 100 miljösatsningar i länet

Publicerad

Varje år följer Länsstyrelsen Norrbotten upp arbetet med länets 16 miljömål. Årets uppföljning visar en ökad vilja att bidra med miljöåtgärder men det återstår ett stort arbete för att nå samtliga mål.

I Länsstyrelsens sammanställning för året som gått framgår det att mer än 100 olika miljöåtgärder gjorts i länet. Det handlar om allt från satsningar som genomförs av statliga myndigheter och kommuner till satsningar från näringslivet och olika organisationer.

Norrbottningarna aktiva

Något som sticker ut är det ökade intresset för miljön bland norrbottningarna.

– Det finns ett växande engagemang där fler vill vara med och bidra, vilket är mycket glädjande, säger Länsstyrelsens miljömålssamordnare Jörgen Naalisvaara.

Skulle du säga att det börjar växa fram en ny syn på miljöfrågor i Norrbotten?

– Ja det tror jag eftersom vi ser ett ökat engagemang och att frågorna är mer uppe på agendan så blir det nog en förändrad syn.

Staten och kommunernas satsningar

De statliga satsningarna på miljön har ökat under 2022, vilket inneburit en rad nya åtgärder i Norrbotten. Kommuner har också arbetat med många olika åtgärder.

– Vi har också beviljat statliga medel till kommuner och föreningar för lokala miljöåtgärder så att ännu fler aktörer kan delta i åtgärdsarbetet.

Näringslivets klimatarbete

Även inom näringslivet sker flertalet åtgärder inte minst inom klimatarbetet men även för att gynna den biologiska mångfalden, enligt Länsstyrelsen. Den påbörjade omställningen inom industrin har mycket stor betydelse för klimatet, inte enbart regionalt utan också nationellt och även internationellt.

Kommer inte nå alla mål

Men Länsstyrelsen konstaterar också i sammanställningen att det återstår ett stort arbete för att målen ska nås.

– Många mål har en bra bit kvar, exempelvis bevarande av biologisk mångfald. Områden som går bättre är restaurering av vattendrag och skydd av vattentäkter, även om det går för sakta för att nå målen. Tyvärr ser vi nu att alla miljömål inte kommer att vara uppfyllda 2030, säger Jörgen Naalisvaara.

I videon ser du olika miljösatsningar som har gjorts.

  • Gällivare, Kalix, Överkalix och Luleå kommun har upphandlat nya elfordon. Luleå kommun har även upphandlat laddinfrastruktur.
  • Länsstyrelsen har tagit beslut om fornlämningsförklaring av flottledslämningar i Laisälven. 25 lämningar i Norrbotten.
  • Länsstyrelsen har beviljat Bodens ridklubb LOVA-medel (ca 3,7 miljoner kr) för att minska avrinningen av näringsämnen från anläggningen.
  • EU LIFE-projektet ReBorN avslutades i år. Återställt 105 km strömsträckor och skapat >4000 lekbottnar för fisk i Norrbotten.
  • Länsstyrelsen har fått medel av HaV för inventering av invasiva främmande arter. Under 2022 har 71 havsvikar inventerats.
  • Kaunis Iron AB har restaurerat ca 20 hektar rikkärr genom att dämma 920 meter dike.
  • Sex samebyar i Norrbotten har fått stöd för att jobba med markförstärkningsåtgärder. Stödet är till för att minska markskador.
  • EU-finansierade (Interreg Nord) projektet Felles Fjellrev Nord II avslutades i år. Projektet bedöms ha avgörande betydelse för fjällrävens överlevnad i dessa länder. Länsstyrelsen Norrbotten är projektägare.

Källa: Länsstyrelsen i Norrbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljömål i Norrbotten

Mer i ämnet