Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det diskuterades ivrigt var Backgårdsskolans elever i Piteå skulle placera sin fågelmatare. Men till slut kom elever och lärare överens. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

55 skolor i Norrbotten är ”Naturens hjältar” – priset en hemlig överraskning

Publicerad

Mata fåglar och bli en hjälte! Tävlingen ”Naturens hjältar” lockar hela 55 skolor i Norrbotten och engagemanget är stort. Priset? Den hemligheten får nyfikna elever vänta på.

Engagemanget för att delta i tävlingen och räkna olika fågelarter är stort vid Backgårdsskolan i Norrfjärden.

Eleverna har satt upp skolans fågelmatare vid ett skogsbryn och öronen var spetsade när Alexandra Lindmark från Länstyrelsen gästade och berättade om vikten av att försöka rädda hotade djur.

– Fåglar är rätt så tacksamma för finns det mat så dyker dom upp. Så vi tänkte att barnen skulle få utmaningen och göra en insats för fåglarna som har det svårt på vintern, säger Alexandra Lindmark.

Kan tävla ihop på distans

Fågelmatare, frön, kikare och varsin t-shirt får skolan och eleverna som deltar i tävlingen.

– Det är några skolor som tävlar ihop i ett lag fast på distans. Det kan vara en skola från Piteå som kan paras ihop med en skola i Kiruna. Laget får sedan ett lagnamn av en hotad fågelart, säger Alexandra Lindmark och fortsätter:

– Det här laget fick en rätt så ovanlig fågelart, Stelits. Men fågeln har på senare tid setts mer och mer runt om i Piteå, säger Alexandra Lindmark.

Priset – en hemlig överraskning

Barnen vid Backgårdsskolan var ivriga att få veta vilket pris man kunde vinna, men Alexandra Lindmark var hemlighetsfull – priset blir nämligen en överraskning.

Efter tävlingens slut den 15 maj får eleverna skicka in en lista över vilka arter de har sett och berätta hur det har gått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.