Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alice Nyström på Backgårdsskolan i Norrfjärden hoppas få se hackspettar och sällsynta fåglar under vintern. Foto: Jimmy Bäckström, SVT/Arkiv, SVT

Tävlingen Naturens Hjältar lockade många skolor

Publicerad

Av fågelkvitter från högtalaren på Backgårdsskolan i Norrfjärden fick eleverna lära sig mer om vad tävlingen kommer att gå ut på.

Under vintern har många småfåglar svårt att klara kylan utan mat. Nu har Länsstyrelsen i Norrbotten besökt ett antal skolor för att berätta om tävlingen ”Naturens hjältar”.

Tävlingen ska hjälpa fåglarna att klara vintern och eleverna ska räkna hur många ovanliga fågelarter som besöker fågelbordet.

Alice hoppas på sällsynta fåglar

En kul och viktig uppgift som skolan och eleverna på Backgårdsskolan i Norrfjärden nappade på.

– Jättekul att få vara med och bidra till fåglarna, och även få se barnens engagemang också, säger Simon Persson, fritidspedagog och eleven Alice Nyström är på tå.

– Vi ska se om vi kan se några fåglar som är sällsynta, säger Alice Nyström.

Lockade fram hackspettarna

Diskussionerna var många när man skulle bestämma var man skulle placera ut fågelmataren. Alternativen var på skolgården – som eleverna ville – eller vid grannens häck.

Till slut nådde man en kompromiss.

– Ett skogsbryn blev platsen för fågelmataren. Det är för att hackspettarna ska våga sig fram och äta, säger Simon Persson.

”Fina och behöver mycket mat under vintern”

Och fåglarna i Norrfjärden kommer inte gå hungriga. Det ska Alice och hennes skolkamrater se till.

– Fåglar är fina och sen behöver dom mycket mat under vintern för att dom inte kan hitta lika mycket då, säger Alice Nyström.

Det diskuterades ivrigt var Backgårdsskolan skulle placera sin fågelmatare. Men till slut kom elever och lärare överens. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer