Oppositionsrådet Anders Öberg (S) anser att Region Norrbottens beslut skapar oro för patienterna som får långa resor till rätt vård. Foto: Arkiv, SVT/Micke Nyberg, SVT

Region Norrbottens mångmiljonlösning på inställda operationer överklagas

Publicerad

Socialdemokraterna har nu överklagat beslutet om upphandlad vård för en halv miljard kronor och menar att frågan borde tas upp i regionfullmäktige och inte bara i regionstyrelsen.

– Vi tycker också att det är fel att en person ska ansvara för hela upphandlingen, säger oppositionsrådet Anders Öberg (S).

Socialdemokraterna menar att regionledningen gjort sig skyldig till ett formellt fel, att beslutet är fattat på fel nivå och att det borde rivas upp och gå vidare till regionfullmäktige.

Därför har partiet överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

”Vi tycker att det är fel nivå”

Oppositionsrådet Anders Öberg (S) tycker också att det saknas analyser av beslutet.

Det handlar bland annat om hur stor del av de 7 200 norrbottningarna i operationskön som ska få vård av en privat vårdgivare och vad det får för konsekvenser för patienterna.

– En upphandling av vården har utannonserats innan regionstyrelsen getts möjlighet att besluta hur stor del av vårdskulden som skulle vara möjlig att utföra i regionens egen sjukvård. Vi tycker att det är fel och det gäller också att en person, regiondirektören, ska ansvara för hela upphandlingen, säger Anders Öberg.

”Norrbottningar ogillar privata aktörer”

Han menar att det även finns ett ideologiskt perspektiv från regionledningens sida.

-  Vi vet att norrbottningarna ogillar privata vårdaktörer och dessutom skapar det här oro bland patienterna som kanske måste åka långt bort för att få den vård som de behöver,  säger Anders Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.