Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Norrbotten kommer behöva lägga en halv miljard på att få ned operationsköerna. Bland annat kan patienter komma att flygas utomlands. Foto: TT

Inställda operationer kostar Region Norrbotten en halv miljard

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten planerar att upphandla operationstjänster för en halv miljard kronor.

– Det är den största satsningen regionen någonsin har gjort för att på ett samlat sätt kunnat korta vårdköerna, säger regionrådet Kenneth Backgård (SJVP).

På grund av den rådande pandemin har operationsköerna växt i Norrbotten. Så pass att länet har bland de längsta köerna i landet.

Nu meddelar regionen att man kommer upphandla de inställda operationerna för en halv miljard kronor för att klara av den uppskjutna vården, samtidigt som man tidigare har meddelat att man måste spara drygt en miljard till 2025.

Patienter får resa till Europa

Upphandlingen gäller operationstjänster inom fem specialistområden: ortopedi, kirurgi, gynekologi och öron-näsa-hals. Patienter från länet kommer få resa till de vårdaktörer regionen tecknar avtal med, i första hand inom Norden men även andra länder i Europa kan bli aktuella.

– Förutom upphandlingen av operationstjänster så fortsätter vi naturligtvis att samarbeta med lokala vårdgivare för kortare uppdrag och med bemanningsföretag för inhyrd personal, säger regionrådet Kenneth Backgård (SJVP).

Region Norrbotten hoppas att upphandlade leverantörer kan börja ta emot patienter senast i slutet av året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet