Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera läkare i Norrbotten riktar stark kritik mot förslaget att ställa in canceroperationer i sommar. Hör regionrådet Linda Frohm (M) svara på kritiken. Foto: SVT/Arkiv

Läkare slår larm om inställda operationer: ”Kan handla om liv eller död för patienterna”

Publicerad

Tretton överläkare och specialistläkare inom kirurgin i Norrbotten protesterar mot förslaget att ställa in bland annat canceroperationer i sommar.

Läkarna menar att det är ”oacceptabelt och farligt” och att det kan handla om liv eller död för patienterna.

Det är den pressade personalsituationen, på grund av covid-19, som gör att länssjukvårdens ledning föreslår att planerade operationer inom cancervården, inom kärlkirurgin och inom bröstkirurgin ska ställas in under sommaren.

Detta förslag gör läkarna starkt oroade inför konsekvenserna för patienterna.

”Risk för död”

I ett mejl till regionledningen skriver läkarna bland annat så här om neddragningar inom cancervården:

”Ett antal patienter kommer att utveckla spridd cancer med död som slutresultat och stor resursåtgång på resan dit. Vi anser att sommarsituationen är oacceptabel och farlig för flera patientgrupper.”

När det gäller kärlkirurgi är situationen lika allvarlig.

”Detta är medicinskt mycket högt prioriterade fall som obehandlade kan leda till risk för död och ökad risk för extremitetsamputationer om operationsutrymmet minskas.” skriver läkarna som kräver större operationsmöjligheter under sommarperioden.

Regiondirektören: ”Förstår allvaret”

Regionrådet Linda Frohm (M):

– Jag förstår allvaret och det är väldigt ledsamt att vi hamnat i den här situationen, men det är en effekt av pandemin och att personalen är slutkörd. Just nu är det svårt att upprätthålla samma verksamhet som vi har haft, men vi ska ta fram en återuppstartsplan för att klara av att beta av den uppskjutna sjukvården. Vi från politiken ska göra vad vi kan för att klara av det här, säger hon.

Enligt henne måste Region Norrbotten tänka om  – för patienternas skull.

– Vi behöver titta på upphandlingar från andra aktörer, men hur vi löser det är inte medborgarnas problem, utan det är vi som ska hitta lösningar på de utmaningar vi har, säger Linda Frohm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet