Ny rapport: Fyra län larmar om allvarlig påverkan på liv och hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Läget är mycket pressat i flera av landets regioner och i fyra län orsakar pandemin “allvarlig påverkan på liv och hälsa”. Det framgår av länsstyrelsernas rapporter till Regeringskansliet som SVT tagit del av.

I den senaste rapporten, som fastställdes i går, framgår det att Östergötland, Uppsala, Gävleborg och Jönköping rapporterar en allvarlig påverkan på liv och hälsa. ”Inom länets kommuner är det främst belastningen på personal inom vård- och omsorg som börjar bli övermäktig” skriver Länsstyrelsen i Östergötland.

Två län rapporterar specifikt att viktiga behandlingar skjuts upp, ”vilket medför stor risk för försämrad prognos”. I region Jönköping är trycket på regionens sjukhus fortsatt högt och situationen ansträngd. Nu har ett krisavtal införts för att hinna ikapp.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

– Det innebär att några medarbetare jobbar ännu mer, med arbetspass upp till tolv, tretton timmar. Då kan de göra fler operationer, säger Mats Bojestig, hälso-och sjukvårdsdirektör i Jönköpings län. (Se video.)

Tär på personalen

Flera regioner framhåller att det är det utdragna förloppet som nu börjar tära hårt på vårdpersonalen. 

Sju län rapporterar om att den ordinarie vården är påverkad. Ett exempel är Uppsala, där man flaggar för att annan vård trängs undan. ”Konsekvenserna blir större ju längre pandemin pågår” skriver Länsstyrelsen i Uppsala.

När det gäller provtagning och vaccinationer beskrivs läget generellt som gott. Gävleborg rapporterar att man pausat sin antikroppstestning eftersom resurserna behövs inom andra delar av covid-vården.

Fler följer rekommendationerna

När det gäller vaccineringen uppger 13 län att kapaciteten möter behovet, sju län har inte svarat och ett län – Kalmar – svarar nej på om kapaciteten möter behovet. Kalmar framhåller att det finns en “osäkerhet avseende tillgång på vaccin och brist på vårdpersonal”.

Länsstyrelserna sammanställer också hur myndigheternas rekommendationer efterlevs i olika delar av landet. Slutsatsen är att det skett en förbättring de senaste veckorna. I alla län utom Kalmar beskrivs efterlevnaden som medel eller hög. I Kalmar beskrivs efterlevnaden som mycket hög.

Vet du mer om vården, vaccinationerna eller annat vi borde uppmärksamma? Kontakta SVT:s reportrar.

FAKTA: Så är läget i din region

Blekinge: Måttlig till allvarlig påverkan på hälso- och sjukvård samt omsorg. Personalsituationen ansträngd. Vårdcentraler rapporterar pressat bemanningsläge.

Dalarna: Regionen förväntar sig stor belastning kommande två veckor. Det gäller också IVA.

Gotland: Belastningen på sjukvården är fortsatt hög. Fortsatt hög smittspridning med en möjlig tendens till avmattning.

Gävleborg: Allvarlig påverkan på sjuk- och intensivvården. Inga lättnader kan prognostiseras på kort sikt.

Halland: Antalet smittade ökar fortfarande, ca 2 000 fall per vecka. Regionens förmåga att genomföra ordinarie verksamhetsuppdrag är tydligt påverkat. Smittspårningsenheten är väldigt hårt belastad.

Jämtland/Härjedalen: Betydande påverkan för Regionen. Regionen befarar brist på skyddsutrustning inom isoleringsvården.

Jönköping: Fortsatt hög smittspridning. Trycket är fortsatt högt på sjukhusen. Regionen har beslutat att minska operationskapaciteten och att viss prioriterad vård kan skjutas upp såsom canceroperationer.

Kalmar: Högsta smittspridningen sedan pandemins start. Under de senaste veckorna ses en ökning av såväl inneliggande patienter som patienter som kräver intensivvård. Hög sjukfrånvaro och hög påverkan på sjukvård och omsorg.

Kronoberg: Ansträngt läge inom IVA. Hög belastning inom kommunala verksamheter (främst inom omsorg och utbildning) till följd av hög personalfrånvaro.

Norrbotten: Fortsatt hög smittspridning. Ökat antal fall av smitta inom äldreomsorgen och SÄBO.

Skåne: Trenden är ett fortsatt ökande antal inlagda på IVA. Inom sektor hälso- och sjukvården samt omsorg är påverkan betydande. Mycket hög belastning på sjukvårdspersonal.

Stockholm: Fortsatt högt tryck och sjukvårdsbehovet är fortsatt mycket stort framförallt inom IVA. Antalet IVA platser har i det närmaste fördubblats jämfört med det normala. Mycket ansträngt personalläge inom hälso- och sjukvården.

Södermanland: För att hantera vårdbehovet sätts all icke-akut vård på paus till sista januari.

Uppsala: Trycket på sjukvården är mycket högt på grund av ett stort antal covid-19-patienter under lång tid, tillsammans med ordinarie vårdbehov. Viktiga behandlingar skjuts upp för icke-covidpatienter, vilket medför stor risk för försämrad prognos.

Värmland: Norges utökade inreserestriktioner innebär osäkerhet för arbetspendlare på grund av att testning krävs vilket är svårt att leva upp till på den svenska sidan.

Västerbotten: Fortsatt hög smittspridning, något fler smittfall kopplat till orterna i fjällen. Hög beläggningsgrad på alla sjukhus, dock inte enbart på grund av covid.

Västernorrland: Belastningen på sjukvården är fortsatt hög, planerade operationer har ställts in och det finns risk för att ytterligare ordinarie verksamhet pausas för att klara covidvården över tid.

Västmanland: Det är fortfarande högt antal fall av smittade. Trycket på hela sjukvården är fortsatt högt. Fortsatt ansträngt läge på IVA.

Västra Götaland: Regionen har måttlig påverkan på förmågan att fullfölja uppdraget på regional nivå, men betydande påverkan anges från sjukhusförvaltningarna. Hög beläggning för inneliggande vård innebär ansträngt läge och påverkan på tillgänglighet till oprioriterad vård.

Örebro: Smittspridning fortsätter vara hög. Fortsatt hög personalfrånvaro. Positiva fall finns framför allt kopplat till smittspridning inom hemmet, på arbetsplatser samt fall inom hälso- och sjukvård och omsorg.

Östergötland: Regionen ser inga tecken på att frekvensen på inneliggande kommer att bromsas. Situationen är ansträngd både gällande vanliga vårdplatser

Källa: Länsstyrelsernas rapporter 2021-01-12.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet