Snart börjar Pajala Airport och Pajala kommun byta personal med varandra. Det här är en arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pajala kommun och flygplatsen ska dela personal med varandra

Uppdaterad
Publicerad

Pajala Airport och Pajala kommuns teknik och service ska börja med personalutbyte i de olika verksamheterna. De anställda ska kunna gå in i varandras yrkesroller.

– Vi kommer att låna personal från avdelningen service och teknik till flygplatsen och de kommer att låna personal av oss till sin verksamhet, säger Thomas Scherman, ny flygplatschef i Pajala.

Vill säkra kompetensen

Syftet är att kompetenssäkra flygplatsens organisation. Flygplatschefen räknar med färre övertidstimmar och minskad belastning på personalen.

– Under vissa perioder, till exempel under vintern då vi har flyg från England, belastas vår personal väldigt hårt. Många behöver då arbeta övertid för att vi ska klara av verksamheten.

Ska kunna ”allt”

I dag är nio personer anställda på flygplatsen i Pajala. Nu ska fyra personer från teknik och service på kommunen utbilda sig i ”allt som man behöver kunna för att arbeta på en flygplats”.  De ska bland annat lära sig att lasta av och lasta på bagage, skotta en landningsbana fri från snö,  och få kunskaper inom brand och räddning.

Mindre intensvia perioder

Likadant kommer personal från flygplatsen att utbilda sig i arbetsuppgifter som genomförs på teknik och service, som då kan låna personal under mindre intensiva perioder på flygplatsen.

Finns det några risker med personalutytet?

– Nej, absolut inte, säger Thomas Scerman.

Den nya organisationen börjar gälla i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.