Flygplatsen i Gällivare.

Regeringsförslaget: Mer pengar till icke statliga flygplatser i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flygskatten infördes 2018 har kommunala flygplatser, som till exempel Pajala, Arvidsjaur och Gällivare, fått det tuffare. Därför föreslår regeringen att avsätta ytterligare 57 miljoner till icke statliga flygplatser i Norrland.

– Det är svårt att slå klackarna i taket och säga ”yes, 57 miljoner, nu är vi på banan”. Vi väntar ju på hur pengarna ska fördelas, säger Michael Gustafsson, flygplatschef på Lapland Airport.

Minskad ersättning totalt sett

Gustafsson blev flygplatschef år 2007 och enligt honom fick man då runt 12 miljoner i statlig ersättning.

– Men i dag är vi nere på 8-9 miljoner. Det har minskat och vi var inte ens överkompenserade då. Det har bara blivit fler flygplatser som ska dela på pengarna och så har de ändrat beräkningsgrunderna.

99 miljoner till icke statliga flygplatser

Regeringen har avsatt pengar sedan tidigare men i vårändringsbudgeten för 2019 föreslog regeringen samt Centerpartiet och Liberalerna att avsätta ytterligare 57 miljoner för icke statliga flygplatser i Norrland. Stödet kommer då att uppgå till totalt 99 miljoner kronor för 2019.

Anledningen är att flygskatten, som infördes förra året, ska ha lett till ökade driftsunderskott för icke statliga flygplatser som till exempel Pajalas flygplats, Gällivares och Arvidsjaurs.

– Resandet har ju gått ned så i den meningen har intäkterna minskat, säger Michael Gustafsson, flygplatschef på Lapland Airport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.