Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pajala kommun och Region Norrbotten har satsat 10 miljoner på flygplatsen. Hör Robert Pettersson berätta om satsningen på elflyg i klippet. Foto: Filip Hannu/SVT

Pajala flygplats redo för tomteturister – kostar 10 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Den nya ankomsthallen för utrikespassagerare på Pajala flygplats har besiktigats – och förutom turister hoppas man nu på elflygstester.

Drygt tio miljoner kronor har den nya ankomsthallen på Pajala flygplats kostat. Region Norrbotten har stått för 70 procent och kommunen för den resterande delen.

Ska ta turister till tomten

I fredags besiktades de nya delarna och redan nu finns ytterligare planer för att fullt ut hantera avgående trafik med bagage.

Flygplatschefen, Robert Pettersson, hoppas på en till flyglinje som bland annat kan ta emot turister som är på väg mot hundspann och tomten i Rovaniemi.

– Vi har intressenter från europeiska flygbolag, säger han.

Elflyg till och från Luleå

Nu behöver flygplatsen köpa in ytterligare markfordon och rekrytera personal för att rusta inför en eventuell ny utrikeslinje.

De hoppas även på utökad testning av elflyg – hör Robert Pettersson berätta mer om det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.