Regeringen säger nej och Pajala kommun får inte byta namn. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pajala kommun ville byta namn – får avslag

Uppdaterad
Publicerad

Pajala kommun ansökte om att få byta namn och att Pajalan kunta skulle antas som ett andra självständigt namn. Anledningen var att öka statusen för minoritetsspråket meänkieli – men så blir det inte.

Regeringen säger nej med motiveringen att det skulle innebära ett avsteg från den gällande ordningen för kommunnamn. Ingen annan kommun har två namn.

Olika språk ska användas samtidigt

Regeringen skriver vidare i ett pressmeddelande att det inte krävs ett regeringsbeslut för att en kommun ska ha möjlighet att skylta på flera språk.

Namn på svenska, samiska, finska och meänkieli ska enligt kulturmiljölagen så långt som möjligt användas samtidigt på kartor, samt vid skyltning och övrig utmärkning i flerspråkiga områden.

Hoppades på namnbytet

Det var socialdemokraten Birgitta Rantatalos motion som klubbades igenom i kommunfullmäktige. När SVT pratade med henne i november 2022 var hon förhoppningsfull.

– Den här minoriteten är i majoritet i kommunen och jag tror att det här kan betyda mycket för våra invånare. Kanske kan språket också få en knuff framåt, sa hon då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.