Nu står det klart att det blir ytterligare en tur i domstolen för Kaunis iron som vill utöka gruvbrytningen i Pajala. Foto: Foto: SVT/Emma-Sofia Olsson/Montage, SVT

Pajalagruvan hålls på sträckbänken – ny instans avgör

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Kaunis irons utökade miljö- och gruvtillstånd i Pajala är många – och det blir fler. Nu står det klart att ärendet ska upp i Mark- och miljööverdomstolen.

Framtiden för fortsatt och utökad gruvbrytning i Kaunisvaara, Pajala kommun, är en flera år lång historia.

Efter nästan tre och ett halvt års handläggning meddelades det den 1 december ifjol att gruvbolaget Kaunis iron får grönt ljus.

Mark- och miljödomstolens beslut betydde dels ett nytt miljötillstånd, och dels klartecken för två nya dagbrott i Palotieva och Sahavaara.

Hoppfulla trots hindret

Men beslutet överklagades och under tisdagen kom beslutet att ärendet nu ska upp i Mark- och miljööverdomstolen.

– Vi hade självklart hoppats att prövningstillstånd inte skulle meddelas då vi i grunden tycker att domen var väl genomarbetad och uppfyller kraven för ett modernt miljötillstånd, säger Klas Dagertun, vd, Kaunis Iron, i ett pressmeddelande.

Han är dock inte alltför nedslagen över att långbänken blir ännu längre.

– Vi känner tillförsikt att vi på sikt kommer att få ett tillstånd som möjliggör en utökad och förlängd gruvdrift i Tornedalen, säger Dagertun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.