Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pajalapolitikern Magnus Gustafsson (KD) uppmanar föräldrar att hålla sina barn hemma från skolan för att hbtqiteatern Lust visas. Foto: Pressbild/Leonard Stenberg

Pajalapolitiker uppmanar föräldrar att hålla barnen hemma – från hbtqi-teater

Uppdaterad
Publicerad

KD-politikern Magnus Gustafsson i Pajala gick under torsdagen ut på sociala medier och uppmanade föräldrar att hålla sina barn hemma. Anledningen: en teaterföreställning med hbtqi-tema för skolans elever.

Magnus Gustafsson är ordförande i valnämnden i Pajala samt ersättare i den lokala partiavdelningsstyrelsen. I inlägget skriver han:

”Jag rekommenderar alla föräldrar att ta sig en funderare på om ni tycker att teatern överensstämmer med läroplanens intentioner om värdeneutral undervisning. Jag tycker inte det och mina barn stannar hemma.”

”Lustigt att moderna regnbågens anhängare släpps in i skolan”

Gustafsson fortsätter:

”Det är lustigt att den moderna regnbågens anhängare släpps in i skolan på alla möjliga sätt, medan allt som har med den historiska regnbågen att göra nagelfars in absurdum.”

Till SVT: ”Inte uppmanat att bojkotta”

I en kommentar till SVT menar han att han aldrig har uppmanat andra att hålla sina barn hemma.

– Jag anser inte att jag har uppmanat någon att bojkotta teatern. Jag har bara hänvisat till att föräldrar ska ta del av informationen och därefter aktivt fatta ett beslut själv.

Magnus Gustafsson menar även att det går att sära på hans roll som politiker och hans roll som förälder.

– I en liten kommun som Palaja med sina 6 000 invånare och i min roll som fritidspolitiker med 1 500 kronor i arvode så tycker jag att man är mer förälder än politiker, säger han.

RFSL i Norrbotten starkt kritiska

Föreställningen som går under namnet ”Lust” är en teater som handlar om tre ungdomar som under ett sommarlov träffas för första gången och som utvecklas till ett triangeldrama.

Joakim Isaksson Markström, RFSL i Luleå, fick tips om KD-politikern Magnus Gustafssons inlägg och reagerar starkt på hans uttalande.

– Vi tycker att hbtqi-personer har varit förtryckta under lång tid och där vill vi skapa förändring. Jag tycker att man borde kommit längre 2021 och skolan ska vara en neutral plats, säger han.

Rektorn: ”Skolagen och läroplanen som gäller”

Roger Kero är rektor på Gårdbyskolan i Korpilombolo.

– Det är skolplikt som gäller och det är anmärkningsvärt att en politiker uppmanar föräldrar att hålla sina barn hemma.

En timme senare återkommer Kero och säger att han inte vill uttala sig i det enskilda fallet.

– I läroplanen kan man göra olika tolkningar för olika barn och vi kan frångå undervisningen och till exempel ha simning för barn som inte vill simma med motsatt kön. Men momentet gör man i alla fall, säger han.

Magnus Gustafssons kommentar i sin helhet. Foto: Skärmdump från Facebook

RFSL är riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. De grundades 1950, har 7 000 medlemmar och 36 avdelningar över landet.

Hbtqi ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

RFSL erbjuder en utbildning i arbetsmiljö och bemötande ur ett hbtqi-perspektiv. Efter genomförd utbildning får kunden ett hbtqi-certifikat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer