Pajala HC:s Camilla Blanck och Mimmi Snell tog emot priset av landshövdingen Björn O. Nilsson samt Cathrine Norberg, professor på LTU. Foto: Länsstyrelsen

Pajalas hockeyklubb är årets vinnare av Jämställdhetspriset

Uppdaterad
Publicerad

Pajala HC är årets vinnare av Jämställdhetspriset i Norrbotten. Klubben belönas med 100.000 kronor bland annat för att deras pojkar och flickor får spela ishockey på lika villkor.

Det är ”Samverkan för jämställdhet” som delar ut priset och som består av Norrbottens Kommuner, Länsstyrelsen, Luleå Tekniska Universitet samt Region Norrbotten.

Får sexsiffrigt belopp

Priset 2020 går till Pajala Hockey Club som belänas med 100.000 kronor – och i motiveringen står det bland annat:

”Årets vinnare har på ett systematiskt sätt banat väg för en ökad jämställdhet i sin förening så att både flickor och pojkar ska få möjlighet att ägna sig åt ishockey på lika villkor i ett glesbygdssamhälle.”, skriver juryn och fortsätter:

”Pajala Hockey Club har gjort ett modigt arbete inom en mansdominerad idrott och med konkreta resultat visat att förändring är möjlig! Ett viktigt arbete som kan ge långsiktigt positiva effekter för kommunen.”

Ordföranden lyrisk

Glädjen gick inte att ta miste på vid prisutdelningen.

– Vi är jätteglada för det här. Vilken fantastisk motivering, det är det här vi jobbar för, säger Camilla Blanck, hockeyförälder i Pajala HC.

Klubbens ordföranden, Mimmi Snell,  är salig över engagemanget i föreningen:

– Det är många som ligger bakom det här priset, ledare, tränare, spelare och föräldrar, säger hon.

Övriga nominerade:

  • BOPS i Norrbotten
  • Folktandvården Norrbotten
  • Face of Gällivare
  • Hej Främling! Norrbotten,
  • PKF – Piteå Kvinnliga Företagare & PiteKvinnor med Framåtanda
  • Kvinno- & Tjejjouren Pärlan
  • Ungdomsmottagningen Luleå
  • Kommunikationsbyrån Vinter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.