Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskaren Shilan Caman om det dödliga våldet i unga relationer, och varför dagens teknik kan underlätta för våldsutövare. Foto: SVT och Snapschat

Forskare: Dödligt våld minskar inte bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Över de senaste 30 åren har dödligt våld i parrelationer minskat, om än väldigt lite. I ungas relationer är det däremot konstant, och forskaren Shilan Caman tror att det kan bero på låg kunskap om problemet.

Enligt en studie som Shilan Caman, forskare på Karolinska institutet, skrivit så minskade det dödliga partnervåldet mot kvinnor något mellan 1990 och 2018.

Men våldet mot unga kvinnor under 25 år ligger på en oförändrad nivå. Forskaren anser att det finns mycket att vinna genom att satsa på den målgruppen.

– Ju tidigare vi kommer in desto bättre förutsättningar har vi att göra så att det här inte blir ett återkommande mönster i framtida parrelationer, säger Shilan Caman.

En viktig faktor hon lyfter är att hela samhället måste jobba tillsammans för att förebygga våldet, allt från rättsväsendet till skolan och ungdomsmottagningen.

Lyfter skyddade boenden

En annan viktig del är skyddade boenden. I Norrbotten har dock alla skyddade boenden tvingats stänga.

– Om det råder brist på tillgång till skyddade boenden för utsatta kvinnor kan det såklart få negativa konsekvenser – exempelvis att de inte tar sig ur våldsamma relationer eller återvänder till en våldsam partner, säger Caman, och fortsätter:

– Det är viktigt att de utsatta kvinnorna har någonstans att vända sig. Det har vi som samhälle en skyldighet att säkerställa.

I klippet: Hör forskaren om hur dagens teknik kan underlätta för våldsutövare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.